Κινητό Τηλέφωνο: Κέρδος και Κόστος

Κινητό Τηλέφωνο: Κέρδος και Κόστος



Η ιστορική εμπειρία δεν αφήνει αμφιβολία πως όλες οι τεχνολογικές εξελίξεις στην εφαρμογή τους έδωσαν λύσεις σε πολλά προβλήματα του ανθρώπινου είδους, δημιουργώντας όμως ταυτόχρονα καινούρια προβλήματα, γιά τα περισσότερα από τα οποία ακόμα ψάχνουμε τις λύσεις και πληρώνουμε το κόστος. Το κινητό τηλέφωνο δεν πρόκειται να αποτελέσει εξαίρεση.
Ποιός από τους πρωτοπόρους της εξέλιξης του αυτοκινήτου μπορούσε να προβλέψει το κυκλοφοριακό χάος, το πρόβλημα της στάθμευσης, τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, την ηχορύπανση, το οικονομικό κόστος και τις ατελείωτες ώρες οδήγησης που επιβαρύνουν τη ζωή μας γιά να απολαμβάνουμε την αυτοκίνηση;

Μία άλλη μορφή προβλημάτων που δημιουργούν οι νέες τεχνολογίες είναι εκείνα που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε «παθητικά», αυτά δηλαδή που δημιουργούνται μόνο και μόνο επειδή υπάρχουν αυτές οι νέες τεχνολογίες, και όχι λόγω της λειτουργίας τους ή της διαδικασίας παραγωγής τους.
Παράδειγμα, γιά να γίνουμε σαφέστεροι: Το κινητό τηλέφωνο, αποτελούσε πλεονέκτημα γιά τους πρώτους εμπόρους που το απέκτησαν. Από τη στιγμή όμως που αυτό έγινε προϋπόθεση κάθε εμπορικής δραστηριότητας, τότε όλοι πρέπει να το αποκτήσουν απλώς και μόνο γιά να μη μειονεκτούν.
Τα πράγματα χειροτερεύουν όταν οι νέες τεχνολογίες γίνονται μέρος της κοινωνικής μας εικόνας και ωφείλουμε να τις διαθέτουμε γιά να υπάρχουμε «αξιοπρεπώς». Ποιός δεν θα προσέξει το ξεπερασμένο μοντέλο του κινητού τηλεφώνου σου, ακόμα και αν αυτό καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες σου;

Το κινητό τηλέφωνο έχει δώσει πρωτόγνωρες δυνατότητες τόσο στην τηλεφωνική επικοινωνία, όσο και στην ανταλλαγή κειμένων, ήχου, εικόνας και δεδομένων, μέσα απο τη χρήση του Κινητού Ίντερνετ, δυνατότητες που κανείς μας δεν θα ήθελε να στερηθεί. Γιά να τις απολαμβάνουμε όμως πρέπει να αναλάβουμε το οικονομικό κόστος του, τη συντηρησή του, την αναβάθμισή του, την αντικατάστασή του, τη διαρκή μετεκπαίδευση στις εξελίξεις του, τις ανεξακρίβωτες παρενέργειες της ακτινοβολίας του, τη συνεχή μας επαφή με τα δίκτυα Κινητής Τηλεφωνίας και βέβαια την ανελλιπή φόρτιση της μπαταρίας του.

Επίσης δεν μπορούμε να αποφύγουμε:
-Την επαφή με τη δουλειά μας, την εταιρεία μας, τους πελάτες μας και τον εργοδότη μας κατά τα Σαββατοκύριακα, τις εκδρομές, τις διακοπές κλπ.
-Τον διαρκή έλεγχο του/της συντρόφου και των γονέων μας.
-Τον πειρασμό να ελέγχουμε και να καταπιέζουμε τα παιδιά μας και τους συντρόφους μας εξ αποστάσεως.
-Τις χιλιάδες φωτογραφίες και τα βίντεο που θα μας δείξουν οι γνωστοί μας και μη, σε όλες τις κοινωνικές συνευρέσεις.
-Τις παρεμβάσεις αδιακρίτων φίλων, αδιακρίτως φύλου.
-Τη συνεχή πλύση εγκεφάλου της εταιρείας Κινητής Τηλεφωνίας υπό τη μορφή ενημέρωσης και προσφορών.
-Την καταγραφή όλων των δραστηριοτήτων μας μέσω του κινητού τηλεφώνου.
-Τον εντοπισμό θέσης μέσω Κινητού Τηλεφώνου.
-Την εξάρτηση από τη συσκευή Κινητού Τηλεφώνου και το δίκτυο Κινητής Τηλεφωνίας.

Μας αρέσει η τεχνολογία. Τη χρησιμοποιούμε και την εκμεταλλευόμαστε. Αυτό όμως φαίνεται πως είναι το εύκολο μέρος. Το δύσκολο είναι να μη χάσουμε αναντικατάστατες συνθήκες, καταστάσεις και πολύτιμα κεκτημένα στην προσπάθειά μας να τα βελτιώσουμε.

                                                                                               e-mobiles - Συγγραφέας: AnMo